This entry was posted on onsdag, juni 25th, 2008 at 07:22 and is filed under 2007:1 Ukraina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Så var det då dags att besöka platsen för Sveriges största krigsnederlag genom tiderna, slaget vid Poltava 1709. Vi kör de sju kilometerna till platsen för slaget där det idag ligger ett museum över fältslaget. Gatan där Fältslagsmuseet ligger är döpt till svenska gravar på ukrainska. När vi går in på museet märker vi att det inte är speciella priser för utlänningar utan vi får betala 5 UAH per preson. I museet finns inte någon information på svenska och inte heller på engelska. Någon engelsktalande personal finns inte heller så vi får tolka det vi ser och försöka tyda ukrainskan som står på små skyltar vid varje utställning. Museet är dock välgjort och Karl XII finns på flera bilder liksom en kopia av hans dödsmask och litet andra saker som påstås vara hans. Vår svenska flagga finns också med liksom ett antal kartor över dåtidens Sverige. I övrigt är det mest modeller och bilder över själva fältslaget. Intressant är att Ukrainarna förlorade på att Karl XII och hans mannar inte lyckades vinna slaget. Under ledning av kosacken Mazepa allierade sig nämligen ukrainarna med svenskarna och förlusten innebar att förhoppningen om ett oberoende Ukraina krossades för närmare 300 år framåt. Det ska bli intressant att se hur det fria Ukraina kommer att beskriva händelsen, 300 årsminnet står ju för dörren. Vi har läst att det nu till sommaren startar en svensk expedition som ska göra utgrävningar på slagfältet. Kanske kan det bringa fram nya rön.
En bit ifrån museet står ett monument som restes av svenskar 1909 över de stupade landsmännen. I övrigt så står ett flertal monument som ryssarna rest på ett område runt museet. Vi funderar över var själva slaget stod och kör runt en del med bilen för att lokalisera oss. Det slutar med att vi tror slaget stod där de flesta minnesmonument finns.
På väg tillbaka till staden svänger vi in på en bilverksatad då det visat sig att vi tappat två muttrar till taktältet. De skakiga vägarna gör att vi tappat dom. Nu får vi komma ihåg att dra muttrarna varje dag i fortsättningen.
Resten av dagen tillbringar vi med att titta på staden Poltava som är en fin stad. Där finns stora parker och en trevlig gågata. Dominerar centrum gör den stora cirkulationsplatsen som också är en park. Denna byggdes av Peter den Store och är en replik på palatstorget i St Petersburg.
Dagens middag tar vi på en mjölkbar som ligger under den stora cirkulationsplatsen. Vi konstaterar att det är populärt att bygga shoppingarkader under torg i den här delen av världen. Här är det flera butiker samt en så kallad food court med två mjölkbarer och ett konditori. Det är praktiskt att äta på mjölkbarer när man inte är så slängd i ukrainska eller ryska och maten är god. Maten exponeras i en charkuteridisk så det är bara att peka på det man vill ha, så värmer damen bakom disken maten åt en. Dessutom är det prisvärt, en middag med huvudrätt, sallad och mineralvatten kostar cirka 15-20 kronor/person. Dock har de inga serveringstillstånd utan man får hålla sig till de alkoholfria alternativen. Mjölkbarerna är dessutom rökfri och vi har märkt att det på flera ställen råder rökförbud. Litet förvånande men mycket positivt.
Läs mer om slaget på hemsidan Slaget vid Poltava