Bidus
Samerna äter i huvudsak renkött och vi testade två riktigt goda rätter, Bidus som påminner litet om kalops och serveras enligt traditionen till fest och Souvas som är stekt rökt renkött.
4 portioner
500 g renskav
1,2 liter vatten
3 tsk salt
1 gul lök
3 skalade och slantade morötter
3 stora skalade potatisar delade i 4 eller 6 bitar
Sockerkulör
Brynt redning:
1 msk smör
4 msk vetemjöl
Blanda smör och mjöl till en slät smet
Vanlig redning:
2 dl kallt vatten
3 msk vetemjöl
Skaka/vispa vatten och mjöl till en slät ”soppa”
Koka upp kött och salt
Tillsätt skalad och grovhackad lök samt den brynta och den vanliga redningen
Småkoka i 20 minuter
Tillsätt morotsslantarna och koka i 15 minuter
Tillsätt potatisbitarna och koka i ytterligare 15 minuter eller tills allt är mjukt
Tillsätt sockerkulör för färgens skull och smaka eventuellt av med salt & peppar samt torkat renkött
Servera med smörat rågbröd
Souvas
Skär rökt renstek i 1 cm tjocka skivor
Vänd köttet i vetemjöl och stek det i smör, 1,5-2 minuter på varje sida, köttet får gärna vara rosa inuti
Servera med kokt mandelpotatis eller potatismos samt surkål, lingonsylt och smörat rågbröd |