Jästpannekagor med stekt fläsk och sirap

Här är ett recept från Cecilias barndomshem. 

2-4 portioner

½ l mjölk
25 g jäst
2 små ägg
1 msk socker
1 tsk salt
4 dl mjöl

Lös jästen i salt och socker
Värm mjölken till 37 grader C
Slå mjölken över jästen
Tillsätt äggen och vispa upp ordentligt
Rör ner mjölet i smeten
Låt jäsa i 45 minuter

Smält margarin i en gjutjärnsstekpanna
Stek 3 pannekagor i pannan åt gången
Varje pannekaga skall vara oregelbunden och ca 10 cm diam
Stek pannekagorna tills de är gyllenbruna på bägge sidor

Servera med stekt kallrökt fläsk och sirap

Svetlanas & Irinas borstj

 Svetlanas & Irinas borstj

Ett läckert recept på Borstj som vi lagade med våra nya vänner i Murmansk. 

Koka två stora rödbetor med skalet på.
Skala 5 potatisar och tärna dem.
Skala och finhacka 1 lök.
Koka tärnad färsk kyckling (alt 1 hel bit fläsk/nöt) i saltat vatten. Skumma om det behövs.
Skala 2 morötter och riv dem grovt.
Bryn den hackade löken tillsammans med morötterna.
Riv en bit (10 cm) vitkål grovt.
Tillsätt potatisen i köttkoket och koka ca 10 minuter.
Tillsätt lök/morotsblandningen i köttkoket.
Tillsätt vitkålen och koka i ytterligare ca 15 minuter.
Skala och riv de färdigkokta rödbetorna och tillsätt dem i soppan.
Låt soppan koka upp och smaka av med salt & peppar.

Servera med Smetana (crème fraiche) och grovt osötat bröd.

Bidus

Samerna äter i huvudsak renkött och vi testade två riktigt goda rätter, Bidus som påminner litet om kalops och serveras enligt traditionen till fest och Souvas som är stekt rökt renkött. 

4 portioner

500 g renskav
1,2 liter vatten
3 tsk salt
1 gul lök
3 skalade och slantade morötter
3 stora skalade potatisar delade i 4 eller 6 bitar
Sockerkulör

Brynt redning:
1 msk smör
4 msk vetemjöl
Blanda smör och mjöl till en slät smet

Vanlig redning:
2 dl kallt vatten
3 msk vetemjöl
Skaka/vispa vatten och mjöl till en slät ”soppa”

Koka upp kött och salt
Tillsätt skalad och grovhackad lök samt den brynta och den vanliga redningen
Småkoka i 20 minuter
Tillsätt morotsslantarna och koka i 15 minuter
Tillsätt potatisbitarna och koka i ytterligare 15 minuter eller tills allt är mjukt
Tillsätt sockerkulör för färgens skull och smaka eventuellt av med salt & peppar samt torkat renkött
Servera med smörat rågbröd

Souvas

Skär rökt renstek i 1 cm tjocka skivor
Vänd köttet i vetemjöl och stek det i smör, 1,5-2 minuter på varje sida, köttet får gärna vara rosa inuti
Servera med kokt mandelpotatis eller potatismos samt surkål, lingonsylt och smörat rågbröd